ДРВНИ ОГРЕВ ЗА ШЕСТ ПОРОДИЦА
28.11.2011

Акција „дрва за огрев“ за социјално-угрожене породице општине Палилула остварује се и ове недеље. Председник Скупштине општине Милан Ђурђевић и члан општинског Већа Милош Стојковић, обишли су села Горње Међурови и Бубањ. Подељено је 18 метара дрвног огрева. У селу Горње Међурово дрва су добиле четири породице. Снежана Павловић је самохрана мајка, има 48 година живи са сином који има 17.година. Незапослена је а од прихода остварује материјално обезбеђење у висини од 6000 динара и дечији додатак у висини од 2500 динара. Има дуговања за струју, воду и остале комуналије. Оперисана је од тумора. Биљана Стаменковић је мајка двоје деце. Она и муж Горан су незапослени. Горан је остао без посла у процесу приватизације пре три године. Живе од дечијег додатка који износи 4000 динара. Дугују за струју, воду и остале комуналије. И ова породица није корисник социјалне помоћи. Породица Драгана Бајрамовића је без прихода и примања социјалне помоћи. Ово четворочлано домаћинство школује децу у веома тешким материјалним условима. Живе од дечијег додатка у износу од 2000 динара. Немају прикључак за воду. Трочлана породица Душана Р. Микића ових дана је добила принову. Сада их је четворо. Нису корисници социјалне помоћи. Незапослени. Имају дуговања за струју, воду и остале комуналије. Помоћ општине Палилула у огреву у овом тренутку им пуно значи.

По три метра, дрва за огрев добила су и два домаћинства у селу Бубањ. Смиља Тодоровић, има 70 година. Живи сама од како јој је муж умро 2001. године. Очекује операцију колена. Издржава се од пензије која износи 6000 динара. Има две удате ћерке али само једна обилази своју мајку. И Будимка Стојановић, старица са преко 80 година старости живи са ћерком која има 50 година. Немају никаква примања. Ова помоћ у огреву олакшаће им предстојеће зимске дане.

По речима Милана Ђурђевића, током реализације пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјалних рањивих група“ из програма „Exchange 3“, који је успешно реализовала Градска општина Палилула, 4908 социјално угрожених житеља општине  добило је бесплатну помоћ стручњака, лекара, социолога, психолога, правника и геронто домаћица. Како донатор овог програма није обезбедио одрживост пројекта, руководство општине је најавио да ће у оквиру својих надлежности, општина наставити да брине о угроженим становницима. Бесплатан огрев, каже председник Скупштине Милан Ђурђевић, за 50 социјално угрожених домаћинстава Палилуле је још једна у низу активности подршке породицама које нису сагледане другим видовима социјалне помоћи.